top of page

Fula hemsidor funkar det?

Först en kort presentation: ANNEANTENN heter jag och jag har inbyggda antenner - som vi alla har. Jag när en önskan om att nyttja mina bättre, därav namnet som manar till antennarbete. Känslighet är för övrigt inget fult ord utan en kreativ nödvändighet, men det är jobbigt ibland att suga upp allt som en tvättsvamp. Nu ska jag berätta något om butiken LANG & CO på hörnet av Brogatan 4 i Falkenberg. Den startade den 5 januari för 3 år sedan så vi hade egentligen jubileum i dagarna. Men just nu går det inte att öppna upp för besök och kunna garantera att ingen blir smittad i de små provrummen. Hur mycket jag än sprejar med antibakteriella medel och iförd visir och munskydd (likt en obetydlig väpnare till de tunga riddarna inom vården) försöker mota i dörren så det inte kommer in för många kunder samtidigt. En rostig damcykel från 1940-talet av modell mindre pansartruck tjänar som hinder redan i entrén och vi har enbart haft bokade besök under de sista månaderna, men inte ens det känns längre säkert. Vi väntar på vaccinet. Under tiden gör jag en hemsida och lär mig blogga.


Graffiti i Salzburg, Österrike Foto: Anne Lang


Om en är född i mitten av 1950-talet som jag, så är det ingen lätt match att utan karta och kompass navigera rätt när det gäller att skapa en hemsida med blogg eller öppna en shop på nätet. År 2000 kunde jag knappt skicka ett e-mail.


Photoshop och andra program som AF Kultur tyckte att konstnärer skulle kunna på den tiden, tyckte jag tog för lång tid att lära. Och jag kan ärligt säga att det trots en viss utökad erfarenhet hittills tagit mig fyra fulla arbetsdagar att bara göra den enklast tänkbara lösningen på websida och den är inte klar än på långa vägar. Men av misstag råkade jag publicera den halvfärdiga sidan för tidigt och nu ligger det påvra materialet till allmän beskådan och jag vet inte hur jag tillfälligt tar bort det - suck! Hoppas ingen hittar den än.


I ett tidigt skede bestämde jag mig för att göra den rätt ful. Det kändes bra. Med tanke på att jag inte kan något om websidor gjorde min hjärna en snabb räddningsmanöver och tänkte att "för snyggt" nog inte återspeglar vår verksamhet. Butikens inredning är ju en eklektisk memorabilia av återanvända möbler, konstaffischer, vykort, kitchiga tavlor och annat bråte jag släpat runt på i alla år och kunderna tycker det är rätt mysigt. Men hur mysig blir en webplats?


Användbar skylt som jag hittade i Århus, Danmark


Bättre då att fokusera på TYDLIGHET och att LANG & CO ska vara lätt att hitta till för de som vill besöka oss. Men också kunna erbjuda en liten SHOP på nätet för de som bor för långt bort. Speciellt i dessa tider. Fast egentligen är jag emot att skicka för mycket varor per post så helst vill jag att ni kommer hit och provar plaggen. Den sociala aspekten av verksamheten är butikens DNA. Hur många roliga, intressanta och gulliga människor tror ni vi träffar på ett år?? Jo, varje dag vi har öppet dyker det upp individer mellan 13 - 90 år som har något spännande att berätta. Ja, en ska ju ha koll på målgruppen som företagare och den är bred.


Men det är mycket pyssel med en secondhandbutik ska ni tro. Plaggen hopar sig gärna i högar som ska sorteras, tvättas, lagas, strykas, prissättas, skyltas, stylas och matchas och så ska skyltfönstren fixas. Jag är gammal dekoratör så det är viktigt, tycker jag och kunderna uppskattar att de har något att kika på när de går förbi. En farmor berättade att hon och barnbarnet brukar göra små berättelser kring varje fönster, som en liten saga. Men hallå!! Vilken ära!! Men just nu ser de rätt julruggiga ut så det är dags för uppfräschning. Ut med julen och in med våren!

Ja, ja det kommer, det kommer...


Jag började för något år sedan även göra ett försök med digitala skyltfönster via @langandcompany på Instagram som även är kopplad till Facebook. Det har fungerat förvånansvärt bra med storytelling kring plaggen med lite trevlig fakta.


Så under tiden vi väntar in vaccinet får jag finslipa fulheten i butikskonceptet lite till och fundera på vilka varor som nu får gå vidare till välgörenhet, vilka som kan bli material i ett konstprojekt jag håller på med och vilka som kanske går att sälja även nästa säsong. Ja, det är mycket grejer på gång och det får ni läsa mer om i bloggarna framöver. Vässa antennerna så ses vi!

Commentaires


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Instagram
  • Facebook Classic
  • Pinterest
bottom of page