top of page

Blogga eller inte och att ta det där cirkulära miljösteget ut ur garderoben

"Starta en blogg!" sa min man. "Du kan ju mycket om kläder och kvalitéer."

"Kan du inte blogga också?" undrade en kund som följer mig på Instagram.

"Kan alla andra kan väl du!" sa min uppmuntrande väninna en gång när mitt självförtroende var på Marianergravens djup. "NO niin, sätt igång!" sa min finska mamma från himlen. "Vad väntar du på?"


Ja, vad har jag väntat på? Att geniets gnista ska träffa just mig? Att tiderna ska bli bättre? (hmmm....2021 börjar ju bra) Fåfänga är förmodligen det största hindret...


SÅ NU KÖR VI PERKELE!! Det får bli som det blir!

Det fanns mycket sparat i gömmorna som kommit till användning på inspirationsväggen i butiken


Nu ska jag berätta om bakgrunden till butiken. Den började som en egen liten pensionsförsäkring. Jag är allt annat än strikt ekonomiskt lagd ska ni veta (hörde jag ett fniss från min äkta hälft?) men jag kan ändå TÄNKA kring pengar.


Dels ville jag inte låta bankerna bestämma över mina pensionspengar medans jag väntade på att kunna ta ut dem. Dels insåg jag att min förestående pension behövde en del förstärkning och allra mest behövde jag själv fundera på mitt återstående liv efter 65.


Att om livet får fortsätta lite till, så bör det om möjligt ha en viss kvalitet. Så jag funderade en lång stund: Vad är livskvalitet? Och vad tycker jag är roligast att göra, egentligen?


Att jobba med konst är så roligt så det är inte klokt och det har jag faktiskt gjort som tjänsteperson i mer än tjugo år inom museivärlden, i skolor och i offentlig sektor. Men jag hann inte arbeta så mycket som konstnär i egen regi.


Så nu var det väl äntligen dags! Samtidskonsten handlar ju om här och nu och hur ser världen ut och vad kan jag som konstnär sätta fingret på och belysa?


Men det kan också bli väldigt ensamt i ateljén. Så jag satsade rubbet av besparingarna i butiken. LANG & CO fick bli en lite knäpp hybrid av butik och ateljé. En behöver träffa andra - vi är trots allt flockdjur.


Detta konstaterande till trots är jag och T (min man heter Thomas) urkassa på att ordna parmiddagar, fester och att umgås med folk förutom våra barn. Men trots våra funktionsvariationer drev vi faktiskt tidigare en sommarbutik i Slöinge Prästgård under några år. Det började med att jag deltog i den årliga Konstrundan i Halland. Ni vet, då konstnärer har öppna ateljéer för besök.


Det var ett stort fint hus, så många kom bara av den anledningen och många ville köpa mer än konsten t.ex. matsalsmöblemanget, finporslinet, böcker, prylar.

Så vi tänkte att tja, vi ska väl flytta någon gång, så det är väl lika bra att göra oss av med lite grejer. På den vägen är det.


Både jag och T har ett förflutet inom mode, från att driva en egen syateljé till att jobba för de största kedjorna. Men det finns mycket som vi inte vill bidra till längre. Det är ju detta med MILJÖN. Alltså - det GÅR INTE att komma runt!!

Vi befinner oss mitt i den största av miljökatastrofer som vi själva orsakat och vi måste ändra oss NU! Se gärna dokumentären Attenborough och massutrotningen för att få en bild av hur det hela hänger ihop, samt vad vi måste göra. Det är helt förfärligt men vi måste kämpa! Vi får inte ge upp! https://www.svtplay.se/video/29459868/attenborough-och-massutrotningen?start=auto&utm_source=tv.nu


Butiken LANG & CO handlar om cirkulär ekonomi och är således ett uttryck för ekonomiska modeller där cirkulära kretslopp sker i ett företag, samhälle eller inom en organisation, i motsats till de linjära processer som hittills varit dominerande. I princip handlar det om en rundgång av vad det nu kan vara som tillverkas eller av de resurser som finns. De cirkulära kretsloppen finns redan inom många olika branscher. Tack och lov har omställningen börjat.


I vårt fall vill vi bidra på ett hållbart sätt till att tänka återanvändning inom en av de mest miljövidriga branscher som finns nämligen - MODEINDUSTRIN.


Om vi genom LANG & CO kan bidra till att förlänga plaggs livstid genom att de återanvänds, så är det ett av många miljarder små steg som vi tillsammans kan bidra med och som sker HÄR OCH NU - även om just LANG & CO:s små steg bara är droppar i havet.


Men vi är inte ensamma. Secondhand och återvinning ÄR stort och kommer att bli ännu större. De stora klädkedjorna sitter precis nu och tänker så de blir blåa på hur de ska koppla sina koncept till att bli cirkulära och hållbara. Inte bara som "miljökosmetika" med tjusiga reklamkampanjer, utan PÅ RIKTIGT. De som inte gör det är snart borta för gott.


På tal om havet så stödjer vi CLEANSEA som är ett av dessa fantastiska ungdomsföretag som handgripligen arbetar med att rensa stränder och hav från plast. Hos oss kan du köpa deras armband och bidra till ett renare hav. Läs mer på www.cleansea.co

Sedan är det ju så roligt när människor blir glada över ett fynd de gör, att de blir snygga i ett plagg, att de trivs i det. Vi hör ofta: "OJ, vad jag har använt (blusen, kappan, byxorna, kjolen, klänningen...) som jag köpte här!"


Kanske laddar vi plaggen lite extra med den omsorg vi ger. Kanske är det roligare att handla i en annorlunda butik med mycket personlig service och samhällsengagemang. Och de små städerna behöver roliga butiker.


Mer om oss och vad vi hittar på tillsammans blir det i bloggarna framöver. Just nu vill jag bara beskriva min och T:s olika garderober för att ge er en lite personligare bild av oss:


I min ser det just nu ut som någon brutit sig in och rivit ut allt för att hitta värdesakerna, vilket delvis stämmer. Fast det är bara jag som letat efter ett plagg och då jag har liiiite för många val, blir det fort en enda röra. Hos T hänger allt i färg, sort, längd. Tröjor fröjdas nedvikta i rader, jeansen stoltserar stilsäkert på snygga krokar. Allt andas frid.


I min garderob slåss allt om utrymmet. Vilken TUR att jag har en secondhandbutik! Vi ses snart igen så ska jag berätta mer.


Resultatet av att sticka in handen i garderoben och greppa första bästa plagg. Stilsäker eller katastrof? Who cares...


Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Instagram
  • Facebook Classic
  • Pinterest
bottom of page